1. Autocars

  1. Autocars
 2. De bussen in Brussel

  1. Netwerk
  2. Intermodaliteit
  3. Toegankelijkheid PBM
  4. Vervoersbewijzen
  5. Nieuw op het net.

Laatst bijgewerkt op 9 november 2012

Het netwerk


De Brusselse openbare vervoersmaatschappij, de MIVB, beschikt over 50 buslijnen die het ganse grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest bedienen, tot in de kleinste uithoeken.

De openbare vervoersmaatschappij van het Vlaams Gewest, DE LIJN, en van het Waalse Gewest, de TEC, exploiteren buslijnen die naar het Brussels Gewest rijden vanuit de steden gelegen in de periferie van Brussel. De Conforto bijvoorbeeld, is een snelbus die Louvain-la-Neuve en Waver verbindt met Brussel en die tijdens de spitsuren gebruikmaakt van de pechstrook van de E411.

Om de snelheid op de verschillende lijnen te verhogen, worden momenteel verschillende herinrichtingsprojecten voor de aanleg van eigen beddingen uitgevoerd of bestudeerd. Door de herinrichting van bepaalde haltes (zie website openbareruimtebrussel.be voor de projecten in uitvoering) wordt ook gezorgd voor meer comfort en een verhoogde veiligheid voor de reizigers.

Meer info: actuele informatie van deze maatschappijen, alsook inlichtingen over het busnet, de dienstregelingen en de gebruiksvoorwaarden zijn terug te vinden op de websites van de MIVB, de TEC en de DE LIJN.

 

`s Nachts op weg

De meeste bussen van de MIVB rijden van vijf uur `s morgens tot middernacht. Aanvullend stelt de MIVB een nachtelijk busnet ter beschikking, Noctis, dat rijdt op vrijdag- en zaterdagavond, van middernacht tot ongeveer drie uur. Je hebt hiervoor geen specifiek vervoerbewijs nodig, je kan reizen met een gewoon geldig vervoerbewijs voor overdag.

Daarnaast heeft het Gewest, in samenwerking met de MIVB, de Collecto-dienst in het leven geroepen. Dit is een systeem van collectieve taxi's die je elke nacht, tussen middernacht en zes uur 's morgens, tegen een klein prijsje naar je bestemming brengen.

Meer info : Rubriek Taxi's - artikel Collecto

Zie ookNoctis-Collectokaart

  

 

Richting Brussels Airport

Lijn 12 en 21 verbinden de Europese wijk met Brussels Airport.

Meer info :
Website van de MIVB
Zie ook rubriek Trein - artikel Verbindingen luchthavens

Realized by means of Brussels UrbIS®©