1. Fietsen in Brussel

  1. Fietsnetwerk
  2. Fietsroutes
  3. FietsGEN
  4. Fietsvoorzieningen
  5. Fietskaart
  6. Intermodaliteit
 2. Fietsplannen

  1. Acties en promotie
  2. Recreatief fietsen
  3. Fietsen naar je werk
  4. Veilig fietsen
  5. 's Winters op de fiets
  6. Fietsuitrusting
  7. Diefstalpreventie
 3. Meer info

  1. Nuttige links
  2. Publicaties

Laatst bijgewerkt op 8 maart 2017

Diefstalpreventie

Er rijden steeds meer fietsers in de stad. Jammer genoeg gaat dit gepaard met een stijging van het aantal fietsdiefstallen. Hieronder staan enkele tips en aanbevelingen van de Fietscel van Brussel Mobiliteit en van fietsersverenigingen om slechte ervaringen te voorkomen.

Maak je fiets uniek

 • Fietspas: scheur de fietspas uit bijgevoegde brochure, vul hem volledig in en bewaar hem zorgvuldig. Indien je ondanks alle voorzorgen toch nog slachtoffer wordt, kan je hiermee aangifte doen.

 • Laat je fiets graveren en geef dieven geen kans. In Brussel kan je in alle Fietspunten je fiets gratis laten graveren. Je kan hem ook laten graveren bij Pro Velo (2 euro).
  Bovendien worden ook graveringsmomenten voorzien door de politiezones, de gemeenten en het Gewest. Hier vind je de lijst van deze graveringsmomenten.


Fiets op slot, dief bedot


 • Maak je fiets ALTIJD vast

- zelfs voor een paar minuutjes
- zelfs op een zogezegd veilige plek of een afgesloten of privéruimte

 • Maak je fiets vast aan een vast punt (fietsenrek, paal, hek…)

- zorg dat er niet te veel speling zit tussen het slot en het vaste punt
- let erop dat de paal of het hek even stevig is als je slot

 • Maak in ieder geval het kader vast en als het kan ook het voorwiel
 
 • Gebruik een stevig slot

De beste manier om een dief te ontmoedigen is een degelijk antidiefstalsysteem. We raden een U-slot of beugelslot aan.

          
- neem je slot overal mee (je vindt vaak een hechtingspunt voor je fiets)
- verkies een sleutelslot boven een cijferslot
- vermijd cilindersloten (er zijn lopers in omloop).
 

Om je te helpen een goede keuze te maken uit het ruime aanbod, bestaan er kwaliteitsnormen voor sloten. In Nederland test de stichting ART sloten die ook in België te koop zijn - Zie stichtingart.nl

De algemene directie Veiligheid en Preventie van de FOD Binnenlandse Zaken maakte de brochure ‘Laat je fiets niet aan zijn slot over’.

 

 • Let erop dat je slot niet op de grond of op een rand ligt

Een slot dat op een vlak en stevig oppervlak ligt kan gemakkelijk gebroken worden met een zwaar voorwerp. Richt het sleutelgat van het slot zoveel mogelijk naar onder om te vermijden dat er regenwater insijpelt maar ook om het de dieven moeilijker te maken.

 • Vermijd verlaten en weinig zichtbare plaatsen

Op een verlaten plek kan de dief rustig zijn gang gaan, vooral op bepaalde momenten. Kies dus eerder voor een grote laan dan voor een donker steegje.

 • Laat geen waardevolle onderdelen op de fiets die er gemakkelijk afgehaald kunnen worden

- vervang de snelspanners van het voorwiel en het zadel door schroefmoeren
- neem batterijlichten, tassen, kilometertellers, kinderzitje mee

Fiets toch gestolen?

Doe aangifte bij de politie! Diefstal kan ook aangegeven worden via de website police-on-web.be. Te veel bestolen fietsers geven de diefstal van hun fiets niet aan. Fietsendieven en helers rekenen er juist op dat niemand actie tegen hen zal ondernemen (bij gebrek aan bewijs).
 Trouwens, door de diefstal van je fiets aan te geven krijgt de overheid zicht op de omvang van het fenomeen en kan de nood aan maatregelen in kaart gebracht worden.

 • Vraag bij de aangifte van de diefstal van je fiets altijd het PV-nummer van de aangifte. Als je je fiets dan terugvindt of een fietsenhandelaar hem voor jou terugvindt, kan dit nummer helpen om je fiets terug te krijgen.
   
  Om de aangifte van de diefstal van je fiets te vergemakkelijken is het nuttig de verschillende gegevens van je fiets te kennen. Deze kunnen vermeld worden op de fietspas (zie hoger). Ook zonder factuur of kadernummer moet je aangifte kunnen doen bij de politie. Je klacht wordt ingeschreven in een geautomatiseerd centraal register met alle strafbare feiten die in België gepleegd werden sinds 2000. Hierdoor kan de politie statistieken opstellen en fietsen identificeren met het kadernummer.

 • Ga op zondagochtend aan de Zuidlaan naar de tweedehandsfietsenmarkt. Fietsendieven proberen de fietsen die ze gestolen hebben meestal snel te verkopen. Aan de Zuidmarkt houden politieagenten in burger vaak ‘clandestiene verkopers’ aan om na te gaan of hun koopwaar als gestolen geregistreerd staat. Bij gebrek aan bewijs van diefstal (maar zeer weinig bestolen fietsers kunnen het kadernummer van hun fiets opgeven bij hun aangifte), worden de ‘kramers van de zwarte markt’ vrijgelaten maar worden de fietsen in beslag genomen.

 • Kijk ook eens op de bekende tweedehands- en koopjeswebsites.

 • De site gevondenfietsen.be is met een tweetalig Brussels luik online gezet. Hiermee kan je je fiets opzoeken in een centrale databank. De fietsen die de politie of gemeentediensten vinden in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest worden overgebracht naar een opslagplaats en hun beschrijving ingevoerd in de databank.

 

Hoe herken je een gestolen fiets? Wees solidair en koop geen gestolen fiets!

Volgende tips zijn nuttig om de aankoop van een gestolen fiets te vermijden:

 • vraag de contactgegevens van de verkoper (identiteit, adres, telefoonnummer…). Je kan als smoes gebruiken dat je er nog even over wilt nadenken en je beslissing later zal doorbellen;

 • wantrouw verkopers die alleen zijn en slechts één of twee fietsen aanbieden, in het zwart of een beetje afgelegen en klaar om te vluchten zoals soms het geval is op de markten;

 • rommelmarkten en tweedehandsfietsenbeurzen zijn redelijk veilig voor de aankoop van een fiets;

 • ga altijd na of iets het kadernummer of een gegraveerd rijksregisternummer zou kunnen verbergen (verf, zelfklever, etiket…);

 • wantrouw een fiets waarvan het wiel geblokkeerd is (met een slot) en waarvan de verkoper "de sleutel niet terugvindt"

 • technisch gezien moet de fiets kunnen rijden. Een krom wiel is een slecht teken: het gaat dan eerder om een ‘opgeviste’ fiets dan om een fiets waar zorg voor gedragen werd. Een fietsendief zal het gestolen goed wellicht niet opknappen…

 • je kan de verkoper altijd vragen waar hij de fiets gekocht heeft omdat je het onderhoud op dezelfde plaats wil laten uitvoeren en kijken hoe hij reageert;

 • en tot slot, waarom geen verkoopsakte ondertekenen zoals voor de verkoop van een tweedehandswagen?
 
 

 

technisch gezien moet de fiets kunnen rijden. Een krom wiel is een slecht teken: het gaat dan eerder om een ‘opgeviste’ fiets dan om een fiets waar zorg voor gedragen werd. Een fietsendief zal het gestolen goed wellicht niet opknappen…

Realized by means of Brussels UrbIS®©