1. Fietsen in Brussel

  1. Fietsnetwerk
  2. Fietsroutes
  3. FietsGEN
  4. Fietsvoorzieningen
  5. Fietskaart
  6. Intermodaliteit
 2. Fietsplannen

  1. Acties en promotie
  2. Recreatief fietsen
  3. Fietsen naar je werk
  4. Veilig fietsen
  5. 's Winters op de fiets
  6. Fietsuitrusting
  7. Diefstalpreventie
 3. Meer info

  1. Nuttige links
  2. Publicaties

Laatst bijgewerkt op 11 mei 2016

Het FietsGEN

Het FietsGEN (van Gewestelijk ExpressNet) is de voorlopige benaming voor een Intergewestelijk netwerk van snelle fietsroutes voor de middellange afstand. In een straal van 15 km rond de Brusselse Grote Markt, is ongeveer 70 % van de verplaatsingen korter dan 15 km. Deze afstand kan je mits de juiste infrastructuur heel goed met de fiets doen.

Een goede infrastructuur bestaat uit gestrekte, vlakke fietsroutes, met zo weinig mogelijk oponthoud door kruispunten. Deze fietspaden moeten een optimaal rijcomfort bieden en breed genoeg zijn om alle types fietsers en grote stromen aan te kunnen. Het gaat dan bijvoorbeeld om fietspaden in asfalt met een standaardbreedte van 4 m voor een vrijliggend fietspad en 2 m voor een enkelrichtingsfietspad langs een grote as.

De basis van dit netwerk wordt gevormd door een aantal routes langs natuurlijke of kunstmatige barrières, die toelaten om aan bovenstaande voorwaarden te voldoen: fietspaden langs spoorwegen, waterwegen of zelfs snelwegen.

Er werd bij het samenstellen van het netwerk ook gekeken naar de potentiële verplaatsingen tussen kernen en bestemmingen. Enkel routes met een potentieel van meer dan 2500 gebruikers per dag werden weerhouden.

Het totale FietsGEN omvat 400 km voor 32 routes, waarvan er 15 al prioritair werden aangeduid omwille van hun hoge potentieel. Momenteel wordt gewerkt aan de Kanaalroute, de route langs spoorlijn 60 (Asse-Brusselroute) en langs lijn 36 (“HST-route”), zowel binnen Brussel als in Vlaanderen.

In Brussel werden een aantal projecten op gewestwegen geselecteerd omwille van hun functie in het fietsGEN: de Kleine Ring, de Albert II-laan, de Kanaalroute.

De toekomstige tracés kan je ontdekken op het open dataplatform data-mobility.irisnet.be
Realized by means of Brussels UrbIS®©