1. Fietsen in Brussel

  1. Fietsnetwerk
  2. Fietsroutes
  3. FietsGEN
  4. Fietsvoorzieningen
  5. Fietskaart
  6. Intermodaliteit
 2. Fietsplannen

  1. Acties en promotie
  2. Recreatief fietsen
  3. Fietsen naar je werk
  4. Veilig fietsen
  5. 's Winters op de fiets
  6. Fietsuitrusting
  7. Diefstalpreventie
 3. Meer info

  1. Nuttige links
  2. Publicaties

Laatst bijgewerkt op 14 maart 2016

Met de fiets naar het werk

Op je fiets springen om te gaan werken heeft vele voordelen, niet alleen voor jezelf of voor je werkgever maar ook voor de gemeenschap in zijn geheel.


Enkele voordelen...

Voor jezelf

Je verliest geen tijd meer met het zoeken van een parkeerplaats en het is meermaals aangetoond dat je tijdens de spitsuren veel sneller bent dan met de wagen. Bovendien is het dè manier om in vorm te blijven. Je werkgever kan je ook een fietsvergoeding geven. Deze is vrijgesteld van belastingen voor een bedrag van maximum 0,22 €/km.

Voor je werkgever

Je werkgever kan besparen op het vlak van verplaatsingskosten en kosten voor parkeergelegenheid. Bovendien is een werknemer `in vorm' een grote winst voor het bedrijf. Door regelmatige lichaamsbeweging geraak je immers makkelijker je stress kwijt en ben je beter bestand tegen ziekten (onder andere cardio-vasculaire ziekten).

Met de kilometervergoeding die de werkgever aan zijn personeelsleden kan toekennen, kan hij tegen een geringe kost inspelen op de motivatie.

Om het autoverkeer terug te dringen en de luchtkwaliteit in het Gewest te verbeteren keurde de Brusselse regering bovendien een besluit goed dat elk bedrijf met meer dan 200 werknemers verplicht een bedrijfsvervoerplan op te stellen. De fiets als vervoermiddel neemt hier een belangrijke plaats in.

Voor de gemeenschap

De auto thuislaten en de fiets nemen draagt bij tot het oplossen van de fileproblemen en tot minder vervuiling in de stad. Iedereen heeft immers baat bij een betere luchtkwaliteit, Brusselaars, toeristen en pendelaars! Het zorgt ook voor minder slijtage aan de openbare weg.

 

Voor meer informatie:

De pagina Woon-werkverkeer op de website van de Fietsersbond.
Het dossier À vélo au boulot op de website van GRACQ (in het Frans). 
De pagina Enterprise van Pro Velo.

Realized by means of Brussels UrbIS®©