1. Fietsen in Brussel

  1. Fietsnetwerk
  2. Fietsroutes
  3. FietsGEN
  4. Fietsvoorzieningen
  5. Fietskaart
  6. Intermodaliteit
 2. Fietsplannen

  1. Acties en promotie
  2. Recreatief fietsen
  3. Fietsen naar je werk
  4. Veilig fietsen
  5. 's Winters op de fiets
  6. Fietsuitrusting
  7. Diefstalpreventie
 3. Meer info

  1. Nuttige links
  2. Publicaties

Laatst bijgewerkt op 14 maart 2016

Nuttige links


Om ten volle te genieten van je fietstochtjes in het Gewest kan je ook eens een kijkje nemen op de volgende sites, die opgebouwd zijn rond een specifiek thema of rond een bepaald evenement.

De fietsverenigingen in Brussel

Fietsersbond 
De Fietsersbond maakt van de fiets een logische keuze voor iedereen, van individu tot politicus. In Brussel werkt de Fietsersbond nauw samen met haar Franstalige zusterorganisatie GRACQ – Les Cyclistes Quotidiens. 

GRACQ (Franstalige tegenhanger van de Fietsersbond) - Groupe d'action et de recherche des cyclistes quotidiens
Deze vereniging wil het gebruik van de fiets promoten.

European Union's Cyclists Group (EUCG)
Deze vereniging concentreert zich op de toegankelijkheid van de plaatsen waar de Europese Unie is gevestigd. Ze werkt samen met de lokale Brusselse instanties (Gewest en Gemeenten).

Cactus&Co
Cactus&Co wil via fietsrondleidingen meer mensen op de fiets krijgen in Brussel. Door de hoofdstad op de fiets te verkennen, krijgen deelnemers bovendien een heel nieuw kijk op de stad.


De andere fietsorganisaties

Pro Velo
De Brusselse en de Waalse afdelingen van Pro Velo moedigen mensen aan om de fiets te gebruiken voor dagelijkse verplaatsingen of vrijetijdsverplaatsingen. Pro Velo verhuurt fietsen het hele jaar door, organiseert gegidste fietstochten voor particulieren en groepen. Zij staat ook in voor de opleiding in het kader van het fietsbrevet en organiseert fietstochten, opleidingen in bedrijven, evenementen...

Almagic (PBM)
De vzw ALMAGIC wil de mobiliteit van mindervaliden verhogen door de verhuur van gepast rollend materieel.

Atelier vélo de la rue Voot
Les ateliers de la rue Voot (Fietsatelier van de Vootstraat) leren je hoe je een fiets onderhoudt en herstelt. Hiervoor stellen ze materiaal ter beschikking!

Cyclo (fietsatelier - tweedehandsfietsen)
Alle fietsherstellingen en verkoop tweedehandsfietsen. Fietsherstelcursussen en opleiding van werklozen tot fietshersteller.

Europese Fietsersfederatie (ECF)
De Europese Fietsersfederatie is de organisatie die de nationale fietsverenigingen in heel Europa overkoepelt en hen vertegenwoordigt bij de Europese instanties.

Gocycling
In Go Cycling - de praktische handleiding van alle wielertoeristen - vind je alle fietstochten en wielertoerisme-activiteiten die in België in de loop van het jaar georganiseerd worden.

PlaceOvélo
PlaceOvélo is een groep van `militante' Brusselse fietsers, die al dan niet lid zijn van andere "officiële" verenigingen (GRACQ - Fietsersbond). Ontdek hun acties ter promotie van de fiets.

Velo-Campus
Velo-Campus, de lokale afdeling van GRACQ in de ULB, wil het fietsen van en naar de ULB-campus promoten en vergemakkelijken.


Intermodaliteit fiets-openbaar vervoer

NMBS
Trein en fiets: een dynamische combinatie. Je kan je eigen fiets meenemen op de trein, maar via de fietsverhuurdienst Blue-bike kan je ook het laatste stukje van je reis met een gedeelde fiets afleggen. In het Brussels Hoofdstedelijk Gewest kan je voor deze dienst terecht in de NMBS-stations Brussel-Centraal, Brussel-Luxemburg, Brussel-Noord en Brussel-Zuid. 

MIVB
De MIVB werkt op basis van een beheerscontract om de intermodaliteit tussen openbaar vervoer en fiets te bevorderen. De MIVB zorgt voor fietsenstallingen aan haltes en biedt onder bepaalde voorwaarden de mogelijkheid om fietsen in haar metrostellen te vervoeren.

 

Institutionele sites

Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening (GSV)
De Gewestelijke Stedenbouwkundige Verordening is een soort handboek waarvan de voorschriften bindend zijn. Deze verordening bevat met name de normen voor het stallen van fietsen.

Belgische Instituut voor de Verkeersveiligheid (BIVV)
Het BIVV publiceert tal van documenten (brochure over de zone 30, de schoolomgevingen, het gedrag van fietsers, enz.), voert studies uit en biedt aan de verschillende beheerders van de openbare weg zijn technische knowhow aan.

 

Vlaanderen en Wallonië

Fietsroute.org
Hier vind je ongeveer 200 fietsroutes in Vlaanderen. De fietsroutes zijn ingedeeld per stad of streek, bij de meeste zal je een plannetje en samenvatting aantreffen.

Mobiel
De vzw Mobiel is actief in de regio Kortrijk en heeft als doelstelling het promoten van de fiets als duurzaam vervoermiddel. Mobiel heeft een ruim aanbod huurfietsen (stadsfietsen, tandems, kinderfietsen, alternatief materiaal zoals ligfietsen, trekkingfietsen, driewielers...) en verschillende fietsdiensten (cursussen om te leren fietsen of om te leren hoe je je fiets onderhoudt...).

Vlaamsbrabant - Fietsbeleid en fietsroutennetwerk
Vlaams-Brabant ontwikkelt een recreatief netwerk dat toegankelijk is via de Brusselse GFR's, voornamelijk in de buurt van Zaventem - Bepaalde pagina's zijn ook in het Frans.

Rando-Vélo
Fietsroutes in Wallonië.


Varia

Villo
In het hele Brusselse Gewest kan je met het zelfbedieningssysteem Villo een fiets huren. Het systeem is heel eenvoudig en snel: je kan waar je wil en wanneer je wil een fiets nemen of terugplaatsen.

Realized by means of Brussels UrbIS®©