1. Fietsen in Brussel

  1. Fietsnetwerk
  2. Fietsroutes
  3. FietsGEN
  4. Fietsvoorzieningen
  5. Fietskaart
  6. Intermodaliteit
 2. Fietsplannen

  1. Acties en promotie
  2. Recreatief fietsen
  3. Fietsen naar je werk
  4. Veilig fietsen
  5. 's Winters op de fiets
  6. Fietsuitrusting
  7. Diefstalpreventie
 3. Meer info

  1. Nuttige links
  2. Publicaties

Laatst bijgewerkt op 3 juli 2015

Recreatief fietsen en toerisme

Het Gewest stelt een reeks wandelroutes en wandelmogelijkheden voor op zijn grondgebied. In het bos of langs het water, ongeacht of je een beperkte mobiliteit hebt of niet, hier zijn enkele ideetjes voor je vrije tijd. 


Europees Groen Netwerk

Het Gewest heeft deelgenomen aan het programma 'Europees Groen Netwerk'. In dat kader werd een Europees netwerk en een praktische leidraad uitgewerkt voor de herinrichting van jaagpaden en spoorwegen die niet meer gebruikt worden.

In Brussel vermelden we:

 • de lijn 160 tussen Brussel en Tervuren (GFR 04)
  Het pad werd onlangs verlengd tussen de Watermaalsesteenweg en de Triomflaan (metrostation en station Delta). Je kan dus zonder auto van het Dumonplein in Sint-Pieters-Woluwe tot aan de ULB-VUB-campus geraken.

 • de Gewestelijke Fietsroute KC langs het kanaal Brussel-Charleroi
  De route is bruikbaar van de zuidelijke gewestgrens in Anderlecht tot aan Sainctelette, ongeveer 5 km. Aan de andere kant werd recent het stuk tussen de noordelijke gewestgrens in Neder-over-Heembeek en de Van Praetbrug (Koninklijk paleis) in gebruik genomen. Aan het deel tussen de De Troozsquare en Sainctelette (Havenlaan) wordt momenteel gewerkt.

Meer info: zie pagina Fietsroutes.


Groene Wandeling en Zoniënwoud

Leefmilieu Brussel - BIM zorgt voor een afbakening en fietsvoorzieningen langs meer dan 63 km van de Groene Wandeling die het Gewest omsluit. Het zuid-oostelijk deel van de Groene Wandeling is sinds eind 2005 voltooid. Verschillende fietspaden en een MTB-parcours doorkruisen het Zoniënwoud.  

Meer info: bekijk de route van de Groene Wandeling op de interactieve fietskaart.


Geleide wandelingen

Pro Velo stelt op haar website een reeks geleide tochten voor die georganiseerd worden rond een bepaald cultureel thema of ontdekkingstochten langs groene zones. 

Cactus&Co wil via fietsrondleidingen meer mensen op de fiets krijgen in Brussel. Door de hoofdstad op de fiets te verkennen, krijgen deelnemers bovendien een heel nieuw kijk op de stad.

Tandemtochten voor slechtzienden + PBM

De in 1987 in het leven geroepen vzw Cyclone A heeft tot doel personen met een visuele handicap uit hun isolement te halen door het organiseren van tandemtochten van medio maart tot begin november.
Cyclone A organiseert één zondag per maand een uitstap van ongeveer 50 kilometer. Elke dinsdagavond is er een kortere tocht van ongeveer 40 kilometer.
Jaarlijks, in het late voorjaar, staat eveneens een vierdaagse tocht op het programma.
De vzw zoekt geregeld tandemvoorrijders voor haar organisatie.
Voor bijkomende informatie kan je telefonisch terecht bij:

De heer Jean-Paul Dejaegher
02 410 25 46
0495 68 41 86
De heer Marc Andries
02 524 18 15 of secretariat@cyclone-a.be
De heer Jean Degee
02 241 47 21


Mountainbike- en tandemtochten

De sportdienst van de Vlaamse Gemeenschapscommissie biedt :

 • mountainbiketochten in het Zoniënwoud
  Deze tochten worden het jaar rond georganiseerd voor groepen van maximum 24 volwassenen of 16 kinderen. Zo krijg je een unieke kans om het Zoniënwoud in de lente, de zomer, de herfst en de winter op een andere manier te ontdekken. Een tocht kan gereserveerd worden door 4 weken vooraf contact op te nemen met de sportdienst van de Vlaamse Gemeenschapscommissie.

  Voor een halve dag met fietsverhuur en onder begeleiding van 1 lesgever betaal je 75 EUR. In die prijs is inbegrepen: de reservering, huur fietsen, begeleider, verzekering en eventueel het gebruik van douches.

  Na de tocht kan een glaasje gedronken worden in de ontmoetingsruimte van het gemeenschapscentrum.
 • Tandemtochten voor personen met een handicap
  Van april tot en met oktober worden er maandelijks tandemtochten georganiseerd voor personen met een handicap (slechtzienden of blinden, personen met evenwichtsstoornissen, ...).

De tochten vertrekken ofwel vanuit Sint-Agatha-Berchem ofwel vanuit Watermaal- Bosvoorde. Vanuit Sint-Agatha-Berchem wordt de drukte van de stad ingeruild voor landelijke en rustige wegen in de rand rond Brussel. Watermaal-Bosvoorde vormt dan weer de ideale uitvalsbasis om een tocht in het Zoniënwoud te maken.

Extra tochten kunnen steeds aangevraagd worden op voorwaarde dat er minstens 3 deelnemers zijn die niet zelfstandig kunnen fietsen. Deze tochten moeten minstens 3 weken vooraf gereserveerd worden.

Interesse?
Voor de maandelijkse fietstochten: www.vgc.be/sport
Voor de mountainbiketochten: sportdienst@vgc.be of 02 413 04 38
Voor de tandemtochten: britta.walraven@vgc.be of 02 413 04 43

Realized by means of Brussels UrbIS®©