Aangepast vervoer

Personen met een beperkte mobiliteit ondervinden heel wat moeilijkheden om zich te verplaatsen in de openbare ruimte, zeker als ze het openbaar vervoer willen nemen.

Het Gewest is zich hiervan bewust en wil de omstandigheden voor PBM verbeteren. De voertuigen van de MIVB zijn aangepast aan PBM. In bepaalde gevallen is persoonlijke begeleiding mogelijk. Er worden ook specifieke voorzieningen geïntegreerd in de openbare ruimte - zie rubriek Voorzieningen PBM.

Anderzijds is ook een honderdtal Brusselse taxi's uitgerust voor het vervoer van rolstoelen.


Verplaatsingen met de metro

Momenteel zijn 55 stations uitgerust met de nodige voorzieningen voor PBM. Deze stations zijn uitgerust met geleiding, met een signalisatie voor mensen met een visuele handicap en met hellingen of liften.

Er worden ook herinrichtingsprojecten voor PBM uitgevoerd in verschillende stations.

Meer info: toegankelijkheid van de metrostations

Mensen met een visuele handicap

Nu al beschikken alle metrostations over plannen in braille voor mensen met een visuele handicap. Op de plannen is ook het te volgen parcours, net zoals de veiligheidsmarkering die het einde van de perrons aanduidt, afgebakend door middel van reliëfspijkers.

Rolstoelen

In bepaalde stations zijn er specifieke problemen voor rolstoelgebruikers, zoals een te grote afstand tussen het perron en het metrorijtuig. Om tegemoet te komen aan dit probleem kunt, mits enkele eenvoudige praktische modaliteiten, een beroep doen op een begeleider van de MIVB.


Meer info: mivb.be


Verplaatsingen met de bus

De bussen van de MIVB hebben een verlaagde vloer. Ze bieden een optimale toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers (uitklapbaar hellend vlak, camera, verklikkerlichtjes en geluidssignaal).

Meer info: mivb.be

 

TaxiBus voor gehandicapten

De MIVB organiseert een speciale TaxiBus-dienst voor het vervoeren van personen met een handicap. Een gehandicapte persoon is een persoon die beschikt over het juiste document van de FOD Sociale Zekerheid. Deze persoon moet zich vooraf hebben ingeschreven om van het systeem gebruik te kunnen maken.

De TaxiBus functioneert op verzoek en is een deur-aan-deur-bediening. De dienst wordt verzorgd van maandag tot en met zaterdag, van 5 uur tot 1 uur.

Het tarief van een rit met de minibus is vastgesteld op 1,70 euro per traject.

Meer info: mivb.be


Verplaatsingen met de tram

De nieuwe trams van de MIVB zijn allemaal lagevloerstrams en zijn uitgerust met automatische toegangshellingen. Geleidelijk aan zullen ze het bestaande voertuigpark vervangen.

Meer info: mivb.be


Verplaatsingen met de trein

De NMBS beschikt over een systeem voor persoonlijke begeleiding waarop u de ganse dag een beroep kunt doen, van de eerste tot de laatste trein, 7 dagen op 7 en in 103 stations in België.

Meer info: b-rail.be


Verplaatsingen met de taxi

Momenteel zijn 100 taxi's uitgerust voor het vervoer van rolstoelen. De chauffeurs van deze taxi's hebben een opleiding gevolgd over hoe om te gaan met PBM.


Meer info: zie rubriek Taxi's


Verplaatsingen met de wagen - parkings

Op de website handy.brussels vind je alle parkings in het Brussels Gewest die toegankelijk zijn voor PBM.

Meer info: handy.brussels

 


Autodelen

Meer info: taxistop.be