1. De PBM in Brussel

  1. Wie zijn de PBM ?
  2. Aangepast vervoer
  3. PBM-Wandelingen
  4. Voorzieningen voor PBM
 2. Meer info

  1. Mobiliteitscommissie
  2. Nuttige links

Laatst bijgewerkt op 5 januari 2017

Aangepast vervoer

Personen met een beperkte mobiliteit ondervinden heel wat moeilijkheden om zich te verplaatsen in de openbare ruimte, zeker als ze het openbaar vervoer willen nemen.

Het Gewest is zich hiervan bewust en wil de omstandigheden voor PBM verbeteren. De nieuw gekochte voertuigen van de MIVB zijn aangepast aan PBM. In bepaalde gevallen is persoonlijke begeleiding mogelijk. Er worden ook specifieke voorzieningen geïntegreerd in de openbare ruimte - zie rubriek 'Voorzieningen PBM'.

Anderzijds is ook een honderdtal Brusselse taxi's uitgerust voor het vervoer van rolstoelen.


Verplaatsingen met de metro

Momenteel zijn 45 stations uitgerust met de nodige voorzieningen voor PBM. Deze stations zijn uitgerust met geleiding, met een signalisatie voor blinden en slechtzienden en met hellingen of liften.

Momenteel worden er herinrichtingsprojecten voor PBM uitgevoerd in verschillende stations (zie Openbareruimtebrussel.be).

Blinden of slechtzienden

Nu al beschikken alle metrostations over plannen in braille voor blinden en slechtzienden. Op de plannen is ook het te volgen parcours, net zoals de veiligheidsmarkering die het einde van de perrons aanduidt, afgebakend door middel van reliëfspijkers.

Rolstoelen

In bepaalde stations ondervindt men specifiek problemen met rolstoelgebruikers, zoals bijvoorbeeld wanneer de afstand tussen het perron en het metrorijtuig te groot is. Om tegemoet te komen aan dit probleem kan je, mits enkele eenvoudige praktische modaliteiten, een beroep doen op een begeleider van de MIVB.


Meer info : Mivb.be


Verplaatsingen met de bus

Alle bussen van de MIVB hebben een verlaagde vloer. Buslijn 71, die rijdt van De Brouckère (stadscentrum) naar Delta (Oudergem), biedt een optimale toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers (uitklapbaar hellend vlak, camera, verklikkerlichtjes en geluidssignaal).

Meer info: Mivb.be

 

TaxiBus voor gehandicapten

De MIVB organiseert een speciale TaxiBus-dienst voor het vervoeren van personen met een handicap. Een gehandicapte persoon is een persoon die beschikt over het juiste document van de FOD Sociale Zekerheid. Deze persoon moet zich vooraf hebben ingeschreven om van het systeem gebruik te kunnen maken.

De TaxiBus functioneert op verzoek en is een deur-aan-deur-bediening.
De dienst wordt verzorgd van maandag tot en met zaterdag, van 5 uur tot 1 uur.

Het tarief van een rit met de minibus is vastgesteld op 1,70 euro per traject.

Meer info: Mivb.be


Verplaatsingen met de tram

De nieuwe trams van de MIVB zijn allemaal lagevloerstrams en zijn uitgerust met automatische toegangshellingen. Geleidelijk aan zullen ze het bestaande voertuigpark vervangen.

Meer info: Mivb.be


Verplaatsingen met de trein

De NMBS beschikt over een systeem voor persoonlijke begeleiding waarop je de ganse dag een beroep kan doen, van de eerste tot de laatste trein, 7 dagen op 7 en in 103 stations in België.

Meer info : b-rail.be


Verplaatsingen met de taxi

Momenteel zijn 100 taxi's uitgerust voor het vervoer van rolstoelen. De chauffeurs van deze taxi's hebben een opleiding gevolgd over hoe om te gaan met PBM.


Meer info: zie rubriek Taxi's


Verplaatsingen met de wagen - parkings

Op de website brusselvoorallen.be vind je alle parkings in het Brussels Gewest die toegankelijk zijn voor PBM.

Meer info: Brusselvoorallen.be

 


Autodelen

Meer info (alleen in het Frans) : www.autopartage.be/Avira


Realized by means of Brussels UrbIS®©