1. De Brusselse taxi's

  1. Kwalitatieve dienst
  2. Hoe herken je ze?
  3. Waar vind je ze?
  4. Hoeveel kosten ze?
  5. Taxi's voor PBM
  6. Enkele tips
  7. Klacht? Iets verloren?
  8. Limousinedienst
 2. Collecto-Nachttaxi's

  1. Principe
  2. Een Collecto reserveren
  3. 's Nachts werken?
  4. Vertrekpunten
 3. Taxicheques

  1. Voor wie?
  2. Hoe gebruik je ze?
  3. Waar verkrijg je ze?
 4. Formulieren

  1. Verloren voorwerpen
  2. Gevonden voorwerpen
  3. Klachten
  4. Aanvraag van informatie

Laatst bijgewerkt op 4 mei 2017

Een kwalitatieve dienstverlening

Het Gewest heeft een aantal regels ingevoerd om de gebruikers een optimale dienstverlening te bieden want niet iedereen is in de wieg gelegd als taxichauffeur en niet alle voertuigen zijn geschikt als taxi !

De voertuigen

Dienstdoende voertuigen mogen niet langer dan 7 jaar na hun eerste inverkeersstelling als taxi ingezet worden.

Alle taxi's zijn uitgerust met een taximeter die verbonden is met een printer. De chauffeurs zijn verplicht om aan het einde van de rit het afgedrukte ticket aan de klant te geven. Dat ticket vermeldt onder meer het identificatienummer van de taxi (4 cijfers), het volgnummer van de rit, de instapdatum en -uur, het aantal afgelegde kilometers, de toegepaste tarieven, de totale prijs van de rit en het groene telefoonnummer. Sinds 1 januari 2016 zijn kredietkaartlezers verplicht aan boord van alle Brusselse taxi's. 

 

De chauffeurs

Om hun beroep te kunnen uitoefenen moeten de chauffeurs een bekwaamheidscertificaat kunnen voorleggen. Daartoe moeten de kandidaten slagen voor een reeks gedragstesten, een theoretisch examen en een praktijkproef.  De bekwaamheidscertificaten van de chauffeurs dienen om de twee jaar opnieuw geldig verklaard te worden.

De kandidaat-chauffeurs kunnen deelnemen aan verschillende opleidingen die erop gericht zijn om mensen in alle veiligheid naar hun bestemming te brengen door bijvoorbeeld het rijgedrag aan te passen aan de omstandigheden en rekening te houden met de vervoerde personen (toeristen, personen met een beperkte mobiliteit,...).

In het kader van hun beroep krijgen de taxichauffeurs ook de mogelijkheid om gratis taallessen te volgen of stages ecologisch rijden.

Realized by means of Brussels UrbIS®©